Deze voortuin heeft een zeer bijzonder formaat. Twee meter diep en zestien meter breed. Toch is het een geslaagde tuin geworden door de eenvoudige maar evenwichtige belijning en beplanting. De tuin harmonieert perfect met de reeds aanwezige Catalpa’s.

In deze tuin van een gemiddelde omvang stond te schuur precies verkeerd. Door deze te draaien en naar links te verplaatsen ontstond meer diepte en een mooi zitje aan de linker zijde.

Deze tuin ligt op het oosten. Daarom zijn er twee zitgelegenheden gecrëeerd. Eén terras aan het huis en een veranda links achter. ‘s Morgens staat de zon op het terras aan het huis en ‘s avonds zie je, onder het genot van een drankje, de zon vanuit de veranda onder gaan. De veranda en achterschutting zijn één geheel zodat er rust en eenheid ontstaat. Ook de strakke belijning zorgt voor een ruimtelijke werking.

We hadden al jaren het plan om de tuin eens op te knappen. In de loop der jaren was er van alles aan gebeurd maar echt samenhangend was het niet geworden. Via vrienden kwamen we bij Peter. Onze wensen en ideeën werden door Peter goed opgepakt – of met goede argumenten uit ons hoofd gepraat – en aangevuld met zijn eigen visie. Het leidde tot een fraai ontwerp waar we niets meer aan hoefde te veranderen.

De tuin straalt balans en rust uit. Dit komt omdat het ontwerp vanuit het midden precies 180 graden gedraaid is. Oftewel diagonaal gespiegeld. Verder zijn er grote vlakken toegepast voor het water, de brug en de splitvakken. De eenvoud van de beplanting, de bamboes, completeren het geheel. Verder geeft de geverfde schutting en veranda extra stijl aan de tuin.

Na eindeloos foto’s van tuinen bekeken te hebben op het internet, kwamen we op de site van Peter terecht. Zijn stijl sprak ons direct aan, we wilden een moderne en strakke tuin die aansloot bij ons interieur maar die ook sfeervol en uitnodigend was. In het eerste gesprek met Peter bleek al snel dat we dezelfde smaak hadden en toen Peter twee weken later met de tekening kwam, was dit direct een schot in de roos.

Een strakke tuin in harmonie met de veranda en woning. Hier is gebruik gemaakt van rechte lijnen, siergrassen en bamboe. Omdat de omgeving bosrijk is hoeft er weinig groen te worden toegevoegd. De grote waterpartij met het waterornament en de trappartij naar het hogere terras accentueren de strakke lijnen. Het design tuinmeubilair maken het geheel af.

Deze tuin had door de aanwezigheid van veel muren, grote en diepe borders en een hoge boom achterin en beklemmend karakter (zie foto1). Door de border in te dammen en naar de zijkanten te brengen, maar ook door de lijnen van linksvoor naar de boom rechtsachter te laten lopen is er meer overzichtelijkheid en ruimte in de tuin ontstaan. Hierdoor is het zelfs mogelijk geworden om een kleine veranda en een waterspiegel te plaatsen. Ondanks het feit dat de muren en de schutting gebleven zijn is het toch een ruimtelijke tuin geworden die toch warmte en geborgenheid biedt.

Onze tuin was toe aan een opknapbeurt. Zoekend op internet sprak de site van Peter Gelton ons aan. We maakten een eerste afspraak. Peter nam ruim de tijd om naar ons verhaal te luisteren. We wilden meer zitruimte, ook in de winter een nette tuin met voldoende wintergroen, en als het kon ook graag nog een kleine overkapping die in huis geen licht zou wegnemen. Alles mocht weg uit de oude tuin, alleen de boom achterin moest blijven staan.

Zal ik u terugbellen?